Moja lekcja

 0    77 schede    martynamatysiak1
Scarica mp3 Stampa Gioca Testa il tuo livello
 
Domanda Risposta
odwirowanie
inizia ad imparare
centrifugation
drożdże paszowe
inizia ad imparare
fodder yeast
masa (pulpa)
inizia ad imparare
pulp
ksyloza, cukier drzewny
inizia ad imparare
wood sugar
kwas glutaminowy
inizia ad imparare
glutamic acid
sole amonowe
inizia ad imparare
ammonium salts
wkład/ilość wejściowa
inizia ad imparare
input
produkt końcowy
inizia ad imparare
output
informacja zwrotna
inizia ad imparare
feedback
analiza ryzyka
inizia ad imparare
hazard analysis
przenośnik taśmowy
inizia ad imparare
conveyor belt
bez opakowania/luzem
inizia ad imparare
in bulk
produkcja jednostkowa
inizia ad imparare
one-off production
produkcja seryjna
inizia ad imparare
batch production
produkcja ciągła
inizia ad imparare
continuous-flow production
produkcja masowa
inizia ad imparare
mass production
urządzenie stemplujące
inizia ad imparare
date-stamping machine
piec tunelowy
inizia ad imparare
tunnel oven
krajalnica
inizia ad imparare
mandolin
waga elektroniczna
inizia ad imparare
electronic scales
wykrojniki
inizia ad imparare
cutters
blender ręczny
inizia ad imparare
hand blender
elektryczny ubijak
inizia ad imparare
electric whisk
piec pokładowy
inizia ad imparare
deck oven
sonda temperatury
inizia ad imparare
temperature probe
hak do ciasta
inizia ad imparare
dough hook
depozytor
inizia ad imparare
depositor
kotły do oparzania wrzątkiem
inizia ad imparare
Boiling vats
mikser
inizia ad imparare
food processor
standardowe komponenty
inizia ad imparare
standard components
biegunka
inizia ad imparare
diarrhoea
wymioty
inizia ad imparare
vomit
gorączka
inizia ad imparare
fever
kostki rosołowe
inizia ad imparare
stock cubes
obowiązkowy
inizia ad imparare
obligatory
pozostałości
inizia ad imparare
residues
dziennik zdarzeń
inizia ad imparare
log sheet
zagrożenia dla zdrowia
inizia ad imparare
health hazards
pobieranie próbek
inizia ad imparare
sampling
zapis/rejestr
inizia ad imparare
record / register
etykietowanie
inizia ad imparare
labeling
przyprawy
inizia ad imparare
spices
substancja rozpuszczona
inizia ad imparare
solute
polędwica
inizia ad imparare
sirolin
solanka
inizia ad imparare
brine
nasycony
inizia ad imparare
saturated
siarczyny
inizia ad imparare
sulphites
środki przeciwgrzybiczne
inizia ad imparare
antimycotics
kwas askorbinowy
inizia ad imparare
ascorbic acid
fermentacja okresowa
inizia ad imparare
batch fermentation
fermentacja ciągła
inizia ad imparare
continuous fermentation
katalizator nieorganiczny
inizia ad imparare
inaminate catalyst
surowy zacier
inizia ad imparare
raw mash/mash of raw materials
szczep
inizia ad imparare
inoculum
seria/partia
inizia ad imparare
batch
faza zastoj
inizia ad imparare
lag phase
faza stacjonarna
inizia ad imparare
stationary phase
fermentacja tlenowa
inizia ad imparare
aerobic fermentation
podłoże fermentacyjne
inizia ad imparare
fermentation medium
drożdże piekarnicze
inizia ad imparare
Baker's yeast
odmiana/szczep
inizia ad imparare
variety
żywotność/zdolność do życia
inizia ad imparare
viability
melasa
inizia ad imparare
molasses
odcedzić
inizia ad imparare
strain
procesy
inizia ad imparare
processes
dodatki do żywności
inizia ad imparare
condiments
opóźniać
inizia ad imparare
retard
nasycenie
inizia ad imparare
saturation
zawartość/obciążenie bakterii
inizia ad imparare
bacterial load
utlenianie lipidów
inizia ad imparare
lipid oxidation
hamowanie rozwoju pleśni
inizia ad imparare
mould inhibition
błona komórkowa
inizia ad imparare
cell membrane
zatrzymanie smaku
inizia ad imparare
flavor retention
faza wodna
inizia ad imparare
aqueous phase
zmniejszanie mocy
inizia ad imparare
reducing power
wytyczne
inizia ad imparare
guidelines
pobierać próbki
inizia ad imparare
to sample/sampling

Devi essere accedere per pubblicare un commento.