Moja lekcja

 0    140 schede    michalina58
Scarica mp3 Stampa Gioca Testa il tuo livello
 
Domanda Risposta
(In)soluble
inizia ad imparare
(Nierozpuszczalny
(In)chlorinated
inizia ad imparare
(Nie)chlorowany
(Vegetable) shortening
inizia ad imparare
(Roślinny) tłuszcz
Acidity
inizia ad imparare
Kwasowość
Additives
inizia ad imparare
Dodatki
Alcohol by volume (ABV)
inizia ad imparare
Zawartość alkoholu objętościowo (ABV)
Antioxidants
inizia ad imparare
przeciwutleniacze
Barley
inizia ad imparare
Jęczmień
Baker’s yeast
inizia ad imparare
Drożdże piekarskie
Barrel
inizia ad imparare
Beczka
Batch
inizia ad imparare
Partia
Berry fruits
inizia ad imparare
Owoce jagodowe
Best before...
inizia ad imparare
Najlepiej spożyć przed...
Bitter
inizia ad imparare
Gorzki
Blend
inizia ad imparare
Mieszanka
Brewer’s yeast
inizia ad imparare
Drożdże piwowarskie
Brewery
inizia ad imparare
Browar
Butyric acid
inizia ad imparare
Kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
inizia ad imparare
Olej rzepakowy = olej rzepakowy
Choline
inizia ad imparare
Cholina
Chronic diseases
inizia ad imparare
Choroby przewlekłe
Citric acid
inizia ad imparare
Kwas cytrynowy
Clarification
inizia ad imparare
Wyjaśnienie
Cloudy
inizia ad imparare
Pochmurny
Cole storage
inizia ad imparare
Przechowywanie kapusty
Cold pressed
inizia ad imparare
Tłoczony na zimno
Contaminated
inizia ad imparare
Zanieczyszczone
Cooler
inizia ad imparare
Chłodnica
Crushing
inizia ad imparare
Miażdżący
Dehydration
inizia ad imparare
Odwodnienie
Diarrhea
inizia ad imparare
Biegunka
Dilution
inizia ad imparare
Roztwór
Dissolved
inizia ad imparare
Rozpuszczony
Distillery
inizia ad imparare
Destylarnia
Dry (wine, gin)
inizia ad imparare
Wytrawne (wino, gin)
Dye
inizia ad imparare
Barwnik
Egg white
inizia ad imparare
Białko jajka
Egg yolk
inizia ad imparare
Żółtko jaja
Essential oils
inizia ad imparare
Olejki eteryczne
Expiry date
inizia ad imparare
Data wygaśnięcia
Flavo(u)r
inizia ad imparare
Smak
Flavo(u)rings
inizia ad imparare
Pierścienie smakowe
Flaxseed
inizia ad imparare
Siemię lniane
Flaxseed oil
inizia ad imparare
Olej lniany
Foam
inizia ad imparare
Piana
Folate
inizia ad imparare
Kwas foliowy
Folic acid
inizia ad imparare
Kwas foliowy
Food adulteration
inizia ad imparare
Zafałszowanie żywności
Food label
inizia ad imparare
Etykieta żywności
Formation of sth
inizia ad imparare
Tworzenie czegoś
Formulation
inizia ad imparare
Sformułowanie
Freezer
inizia ad imparare
Zamrażarka
Freezing
inizia ad imparare
Zamrażanie
HDL, high density lipoprotein
inizia ad imparare
HDL, lipoproteina o dużej gęstości
Health hazard
inizia ad imparare
Zagrożenie dla zdrowia
Heat treatment
inizia ad imparare
Obróbka cieplna
Heavy metals
inizia ad imparare
Metale ciężkie
Hops
inizia ad imparare
Chmiel
Hydrogenated fat
inizia ad imparare
Tłuszcz uwodorniony
Infusion
inizia ad imparare
Napar
Juniper
inizia ad imparare
Jałowiec
Lard
inizia ad imparare
Smalec
LDL, low density lipoprotein
inizia ad imparare
LDL, lipoproteina o małej gęstości
Lemon peel
inizia ad imparare
Skórka cytrynowa
Linoleic acid
inizia ad imparare
Kwas linolowy
Linolenic acid
inizia ad imparare
Kwas linolenowy
Malic acid
inizia ad imparare
Kwas jabłkowy
Malt
inizia ad imparare
Słód
Malting
inizia ad imparare
Słodowanie
Mo(u)ld
inizia ad imparare
Pleśń
Moderate
inizia ad imparare
Umiarkowany
Modified atmosphere packaging
inizia ad imparare
Opakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
inizia ad imparare
Azotany
Non compliance with standards
inizia ad imparare
Niedostosowanie się do norm
Off flavo(u)r
inizia ad imparare
Niesmak(i)
Olive oil
inizia ad imparare
Oliwa z oliwek
Organic food
inizia ad imparare
Jedzenie organiczne
Palmitic acid
inizia ad imparare
Kwas palmitynowy
Preservation
inizia ad imparare
Ochrona
Preservation
inizia ad imparare
Ochrona
Prior to sth
inizia ad imparare
Przed czymś
Rancid
inizia ad imparare
Zjełczały
Rancidity
inizia ad imparare
Zjełczałość
Recommended Dietary Allowance (RDA)
inizia ad imparare
Zalecane dzienne spożycie (ZDS)
Relevant
inizia ad imparare
Istotnych
Residual sugars
inizia ad imparare
Cukry resztkowe
Residue
inizia ad imparare
Pozostałość
Rosating
inizia ad imparare
Rosating
Room temperature storage
inizia ad imparare
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
inizia ad imparare
Sacharyd
Saffron
inizia ad imparare
Szafran
Saturated fatty acids
inizia ad imparare
Kwasy tłuszczowe nasycone
Sediment
inizia ad imparare
Osad
Shelf life
inizia ad imparare
Okres ważności
Sieve
inizia ad imparare
Sito
Smoke point
inizia ad imparare
Punkt dymienia
Solids
inizia ad imparare
Ciała stałe
Sorbate
inizia ad imparare
Sorbinian
Specific gravity
inizia ad imparare
Środek ciężkości
Spirits
inizia ad imparare
Duchy
Staple (food)
inizia ad imparare
Podstawowy artykuł spożywczy
Sulfites, sulphites
inizia ad imparare
Siarczyny, siarczyny
Tallow
inizia ad imparare
Łój
Tannin
inizia ad imparare
Tanina
Tartaric acid
inizia ad imparare
Kwas winowy
Technical standard
inizia ad imparare
Norma techniczna
To assess sth
inizia ad imparare
Aby ocenić coś
To brew
inizia ad imparare
Warzyć
To chill to...
inizia ad imparare
Aby się zrelaksować...
To condense
inizia ad imparare
Skondensować
To dilute sth
inizia ad imparare
Rozcieńczyć coś
To distil
inizia ad imparare
Destylować
To enhance
inizia ad imparare
Ulepszyć
To extract sth
inizia ad imparare
Wydobyć coś
To filter sth
inizia ad imparare
Aby filtrować coś
To go rancid
inizia ad imparare
Zjełczeć
To heat sth to... °C
inizia ad imparare
Podgrzać coś do... °C
To interactive
inizia ad imparare
Do interaktywnego
To inoculate
inizia ad imparare
Zaszczepić
To preserve sth
inizia ad imparare
Aby coś zachować
To refine
inizia ad imparare
Udoskonalić
To reveal
inizia ad imparare
Ujawnić
To rinse
inizia ad imparare
Spłukiwać
To sample sth
inizia ad imparare
Próbować czegoś
To seal
inizia ad imparare
Aby zapieczętować
To steep
inizia ad imparare
Zaparzyć
To strain
inizia ad imparare
Odcedzić
To substitute sth with sth
inizia ad imparare
Zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
inizia ad imparare
Odparować = wyparować
Trace amounts
inizia ad imparare
Ilości śladowe
Trace element
inizia ad imparare
Mikroelement
Treatment
inizia ad imparare
Leczenie
Triglycerides
inizia ad imparare
Trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
inizia ad imparare
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
inizia ad imparare
Faktura VAT
Vegetable oil
inizia ad imparare
Olej roślinny
Vessel
inizia ad imparare
Naczynie
Vinegar
inizia ad imparare
Ocet winny
Volume
inizia ad imparare
Tom
Wort
inizia ad imparare
Brzeczka

Devi essere accedere per pubblicare un commento.