kolokwium

 0    160 schede    aniul3k
Scarica mp3 Stampa Gioca Testa il tuo livello
 
Domanda Risposta
PĄK
inizia ad imparare
Bud
Koryto
inizia ad imparare
Trough
siatka
inizia ad imparare
mesh
wtłaczać
inizia ad imparare
forcing
cyrkulacja powietrza
inizia ad imparare
air circulation
więdnąć
inizia ad imparare
to wither
urządzenie do przesiewania
inizia ad imparare
screening device
maszyna rolująca
inizia ad imparare
rolling machine
oczyszczony
inizia ad imparare
purified
nadmiar wody
inizia ad imparare
excess water
wzbogacone
inizia ad imparare
fortified
przemiał
inizia ad imparare
milling
skrobia
inizia ad imparare
starch
sito
inizia ad imparare
sieve
odcedzić
inizia ad imparare
strain
odsączyć
inizia ad imparare
to drain
wszechstronny
inizia ad imparare
versatile
miedź
inizia ad imparare
copper
kwas foliowy
inizia ad imparare
folate
zrównoważony
inizia ad imparare
balanced
przebieranie przesiewanie
inizia ad imparare
winnowing
łupiny
inizia ad imparare
pods
sady
inizia ad imparare
orchards
pleśnie FORMY
inizia ad imparare
moulds
kruchy
inizia ad imparare
brittle
szlifowanie KRUSZENIE MIELENIE
inizia ad imparare
grinding
kuwetura
inizia ad imparare
cuverture
gorzki smak
inizia ad imparare
bitter taste
temperowanie
inizia ad imparare
tempering
czekolada rubinowa
inizia ad imparare
ruby chocolate
związki lotne
inizia ad imparare
volatile compounds
zacier z melasy
inizia ad imparare
molasses mash
rozcieńczony
inizia ad imparare
diluted
odmineralizowany
inizia ad imparare
demineralized
pojemność
inizia ad imparare
capacity
alembiki
inizia ad imparare
pot - stills
niedogon
inizia ad imparare
fusel
wzbogacony
inizia ad imparare
enriched
zacieranie
inizia ad imparare
blur
udowadniać
inizia ad imparare
prove - proved - proved/proven (US)
starożytny
inizia ad imparare
ancient
pozostawać
inizia ad imparare
to remain, to stay
mielić
inizia ad imparare
grind
składać się z czegoś
inizia ad imparare
consist of something
łuskany
inizia ad imparare
shelled
podgrzewany
inizia ad imparare
heated
ciało obce
inizia ad imparare
foreign body
zbiory
inizia ad imparare
harvest
odpoczywać
inizia ad imparare
rest
konfitura KONSERWA
inizia ad imparare
preserve
przyciąć UPRAWA
inizia ad imparare
crop
obróbka wstępna
inizia ad imparare
pretreatment
warunki uprawy
inizia ad imparare
cultivation conditions
wymagający
inizia ad imparare
demanding
żyzna
inizia ad imparare
fertile
żniwny ZBIÓR
inizia ad imparare
harvesting
zapewniać ZAOPATRYWAĆ
inizia ad imparare
provide
zalewać
inizia ad imparare
deluge
autoklaw
inizia ad imparare
digestory
odwirowany
inizia ad imparare
centrifuged
niszczyć szkodliwe bakterie
inizia ad imparare
destroy harmful bacteria
krystalizować się
inizia ad imparare
crystallize
zestalać się
inizia ad imparare
solidify
ubijanie
inizia ad imparare
churning
maślanka
inizia ad imparare
buttermilk
ugniatać
inizia ad imparare
knead
proces odgazowania
inizia ad imparare
degassing process
dojrzewanie fizyczne
inizia ad imparare
physical ripening
dojrzewanie biologiczne
inizia ad imparare
biological maturation
tarcie
inizia ad imparare
rubbing
rafinacja
inizia ad imparare
refining
młynarz
inizia ad imparare
miller
odsiewacz
inizia ad imparare
sifter
wilgotność
inizia ad imparare
humidity
pstrociny
inizia ad imparare
motley
wartość pH
inizia ad imparare
pH value
pęcznieć
inizia ad imparare
swell
lepkość
inizia ad imparare
viscosity
kępy ZLEPY
inizia ad imparare
clumps
Odwadniacze
inizia ad imparare
Dehydrators
Fermentator z rurką
inizia ad imparare
Fermenter with tube
Garnek lub kadź
inizia ad imparare
Pot or vat
Durszlak
inizia ad imparare
Colander
Areometr
inizia ad imparare
Hydrometer
Nakrętki do butelek
inizia ad imparare
Bottles caps
Zakręcarka do butelek
inizia ad imparare
Bottle capper
punkt wrzenia
inizia ad imparare
Boiling point
Brzeczka
inizia ad imparare
Wort
Składać się
inizia ad imparare
Consist
Ochłonąć schladzac
inizia ad imparare
Cool down
Polifenole
inizia ad imparare
Polyphenols
rozdrabiacz udarowa
inizia ad imparare
impact crusher
aseptyczne opakowanie
inizia ad imparare
aseptic packaging
inaktywacja enzymów
inizia ad imparare
inactivation of enzymes
wysoka zawartość ekstraktu
inizia ad imparare
high extract content
niesfermentowany
inizia ad imparare
unfermented
-wysoka zawartość taniny
inizia ad imparare
-high tannin content
niska wydajność soku
inizia ad imparare
low juice yield
właściwości sensoryczne
inizia ad imparare
sensory properties
poddany obróbce enzymatycznej
inizia ad imparare
enzymatically treated
lizaki bezowe
inizia ad imparare
meringue lollipops
jadalne kwiaty
inizia ad imparare
edible flowers
krawędź / rand ciasta
inizia ad imparare
cake edge
skrobak
inizia ad imparare
scraper
chrupiąca warstwa
inizia ad imparare
crunchy layer
tynkowanie
inizia ad imparare
plastering
tylka cukiernicza
inizia ad imparare
confectionery tin
barwnik w żelu
inizia ad imparare
dye in gel
podklad pod tort
inizia ad imparare
round cake base
masa cukrowa
inizia ad imparare
sugar mass
ubijac
inizia ad imparare
whisk
zrównoważyć
inizia ad imparare
balance out
gorycz
inizia ad imparare
bitterness
piana
inizia ad imparare
froth
gotowane na parze
inizia ad imparare
steamed
mielenie
inizia ad imparare
grinding
czubaty
inizia ad imparare
heaped
l-teanina
inizia ad imparare
l-theanine
zbiór
inizia ad imparare
harvesting
zacienienie
inizia ad imparare
shading
etapy
inizia ad imparare
stages
maniok
inizia ad imparare
cassava
uzyskać
inizia ad imparare
obtain
zapewniać
inizia ad imparare
ensure
katalizator
inizia ad imparare
catalyst
nakład energii
inizia ad imparare
energy input
dystrybucja występowanie
inizia ad imparare
distribution
rośliny uprawne
inizia ad imparare
arable crops
duża róznorodność
inizia ad imparare
wide variety
porównywalny poziom
inizia ad imparare
comparable level
Twaróg
inizia ad imparare
Curd cheese
Ser niedojrzały
inizia ad imparare
Unripened cheese
Kwasowość
inizia ad imparare
Acidity
Wirowanie
inizia ad imparare
Centrifugation
Zaszczepiony
inizia ad imparare
Inoculated
Kurczenie się
inizia ad imparare
Shrinkage
Serwatka
inizia ad imparare
Whey
Sklep z nabiałem MLECZARNIA
inizia ad imparare
Dairy
jałowy smak
inizia ad imparare
Sterile taste
Odpowiednia temperatura
inizia ad imparare
Appropriate temperature
bulka slodka
inizia ad imparare
Bun
Nadzienie
inizia ad imparare
Filling
Polewa
inizia ad imparare
Coating
Środek lipofobowy
inizia ad imparare
Lipophobic agent
Polepszac
inizia ad imparare
Improver
Gazy kwaśne
inizia ad imparare
Acidic gasses
Komora fermentacyjna
inizia ad imparare
Fermentation chamber
suszenie/skórzenie
inizia ad imparare
Parching
pomada lukier
inizia ad imparare
Fondant
Barwnik spożywczy
inizia ad imparare
Food colouring
organizm zmodyfikowany genetycznie
inizia ad imparare
gentically modified organism
techniki inżynierii genetycznej
inizia ad imparare
genetic engineering techniques
materiał genetyczny
inizia ad imparare
genetic material
manipulacja genami
inizia ad imparare
gene manipulation
zdefiniowane
inizia ad imparare
defined
sztuczne zapłodnienie
inizia ad imparare
artificial insemination
szeroki zasięg
inizia ad imparare
wide range
izolować
inizia ad imparare
isolate
genom organizmu dawcy
inizia ad imparare
the donor organism's genome
proces wieloetapowy
inizia ad imparare
multi-step process

Devi essere accedere per pubblicare un commento.